„Trebuie să cerem Israelului, puterea ocupantă, să înceteze imediat și definitiv activitățile ilegale de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est”, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU ambasadorul palestinian, Riyadh Mansour.
Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, care s-au reunit de urgență miercuri la solicitarea Iordaniei, nu prevăd adoptarea unui proiect de rezoluție și nici a unei declarații.
Exprimându-se în fața Consiliului, secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice, americanul Jeffrey Feltman, a apreciat că trimiterea de coloniști în teritoriile palestiniene constituie o „încălcare a dreptului internațional” și contravine soluției a două state.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat „îngrijorat” de recentele proiecte ale Israelului care, potrivit lui Feltman, „ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul Israelului de a realiza o pace durabilă”.
Ministrul britanic însărcinat cu Orientul Mijlociu Tobias Ellwood a „condamnat”, într-un comunicat, procesul israelian de colonizare. Potrivit lui, acest proces „face ca să fie și mai dificil de a ajunge la o soluție a două state” și de a apăra Israelul de cei care îl acuză că nu este „serios în (negocierile) de pace”.
Israelul a anunțat luni că accelerează proiectul de construcție a 1.000 de locuințe în Ierusalimul de Est, tensionând și mai mult atmosfera în partea palestiniană a orașului, anexată și ocupată.
Palestinienii, care vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră, au avertizat că o astfel de acțiune ar putea declanșa „o explozie” a violențelor.
„Riscul unei explozii necontrolate a violențelor nu poate fi îndepărat”, a avertizat ambasadorul francez la ONU, François Delattre, care a îndemnat Israelul să renunțe la acest „proiect ilegal din perspectiva dreptului internațional”.
Ambasadorul Israelului, Ron Prosor, a negat că proiectele de colonizare pot pune în pericol eforturile pentru pace și a acuzat Națiunile Unite că joacă un „rol secundar” într-o „campanie” palestiniană vizând „calomnierea” țării sale.
Anunțul privind construcția a noi locuințe în Ierusalimul de Est a provocat „furie” în cadrul administrației americane.
Uniunea Europeană a evocat, la rândul său, posibilitatea adoptării unor sancțiuni dacă Israelului va continua procesul de colonizare, dar Benjamin Netanyahu a rămas inflexibil.
„Nu voi face nicio concesie care ar pune în pericol țara noastră”, a spus premierul israelian, miercuri, în fața Parlamentului.